17. 4. 2016.

ПЕВАЊЕ ПОМАЖЕ РАЗВОЈУ ЈЕЗИЧКИХ ВЕШТИНА КОД ДЕЦЕ



Родитељи би требало да певају деци свакога дана, како би спречили развој језичких проблема у њиховом каснијем животу. По речима Сали Гадард  Блајт, саветницe неуроразвојног образовања  и директоркe Института за неуропсихологију, родитељи у раном дечјем узрасту много пажње посвећују читању, писању и бројевима, а недовољно предностима певања.

Певање традиционалних успаваники и песмица бебама и деци пре него што она науче да говоре јесте „ суштнски предуслов за каснији успех у образовању и допрноси њиховом емоционалном  благостању“, тврди Блајт  у књизи. „Песме су посебна врста говора. Успаванке, песме и риме у свакој култури носе 'препознатљиву мелодију', флексију матерњег језика, припремајући дечје ухо,  глас и мозак за језик. Блајт у својој књизи „Генијалност природног детињства“, говори да традиционалне песме равијају дечју способност да „говорно“ размишљају. Она такође тврди да слушање и истовремено певање развијају обе мождане хемисфере. Снимци показују да музика обухвата више од централизованих жаришта и активира обе хемисфере мозга."

"Бебе посебно реагују када музика долази директно од родитеља. Певање са мамом или татом такође поспешује међусобну комуникацију."

Бевервили Хјуз, бившa министарка за децу која је развила национални курикулум како у образованим установама развијати говор код беба узраста од три месеца, слаже се да риме могу да „ подстакну дечји развој.

Хјуз наводи да музика и риме поспешују дечју способност просторног размишљања, што може да повећа дечје математичке  и природно-научне способности.
„Певање малој деци може да буде заиста веома подстицајно“, изјавила је. 

Данијел Двајс, урадник онлајн Развојног водича за децу, слаже се да риме и музика помажу дечјем развоју. Али он додаје да је учење деце да плешу такође важно.

„Музика помаже развоју дечјег говора, помаже развоју језика. Певање са децом учи их  тону, уједначеном пулсу и ритму.“

Чак и боље од самог певања је да песме деца уче кроз покрет, тј. потребно је охрабрити дете да игра уз музику, научиће равнотежу, координацију, развиће свест о сопственом телу и ритам“.
Превод: Б. Србљак




Нема коментара:

Постави коментар