14. 7. 2015.

СТАРАЦ ГЕРМАН О ИСКРЕНОЈ И ЧИСТОЈ ЉУБАВИ




Да ли желиш да откријеш какву љубав поседујеш?

Нека ти речи 13. главе Прве посланице Коринћанима св. апостола Павла буду огледало. Искрено сагледај да ли се оно што говори св. апостол Павле односи и на тебе:

”Љубав дуго трпи, благотоворна је, љубав не завиди, љубав се не горди, не надима се, не чини што не пристоји, не тражи своје, не раздражује се, не мисли о злу, не радује се неправди, а радује се истини, све сноси, све верује, свему се нада, све трпи.” (1. Кор. 13:4-7)

Они који љубе ближњег истинском љубављу, у складу с Божјом вољом, осећају неизмерну радост и мир у себи.

Они који љубе лажно, површно, лицемерно, телесно и чулно, осећају збуњеност и узнемиреност.

Права љубав је испреплетана са духом понизности, жртвовањем и давањем. Они који воле, у складу са Божијом вољом, жртвују своје жеље и слободно време зарад оног кога воле. Љубав која није по вољи Божијој повезана je са духом егоизма. Онај који поседује такву љубав, уместо да се жртвује за друге, увек тражи да се други жртвују за њега.

Љубити непријатеље је велика мудрост. Када узвраћамо добро за зло, ми подражавамо Христа. Благодат Св. Духа нас преиспуњава! Светитељи су љубили своје прогонитеље. И што је најбитније, постали су истински пријатељи Христови - Његови светитељи!

Љубав према ближњем не треба да буде исказана само речима, већ и делима. Ономе ко воли истинском љубављу лице сија натрпиродним сјајем. Ономе ко мрзи,  лице је натмурено, чак црно.

Истинска љубав се не радује несрећи других, нити тугује због туђег успеха.


Превод: Б. Србљак


Извор: http://www.johnsanidopoulos.com/2015/04/elder-germanos-of-stavrovouni-on-true.html#more

Нема коментара:

Постави коментар