15. 6. 2015.

ДЕСЕТ САВЕТА ЗА ЗДРАВ ГЛАС


 

Неки људи проводе сате у теретани или пешачећи како би били у форми. Међутим, осим певача и глумаца, ко још мисли на свој глас?

Свако би требао -  мишљење је Нормана Хогикиана и његових колега са Универзитета Мичиген.

”Ваш глас је ваш амбасадор у свету”, тврди Хогикиан. ”Представља вашу личност и осећања. Људи вас процењују на основу вашег гласа. Зато је веома важно, док говорите или певате, да размишљате о томе шта људи заиста чују. Проблеми са гласом такође могу имати огроман утицај на ваш живот.”

На основу истраживања Америчке академије за оториноларингологију, око 7 милиона Американаца има неку врсту поремећаја гласних жица.

Хогикиан и колеге нуде следеће савете, који вам могу помоћи да глас одржите у доброј форми.

1.Пијте воду како би тело било довољно хидрирано, а избегавајте алкохол и кафу. Ваше гласне жице веома брзо вибрирају, и правилна равнотежа воде у телу им помаже да буду ”подмазане”, тј. да имају довољну количину влаге. Важна напомена: храна која садржи велику количину воде одлична je за хидратацију – јабуке, крушке, брескве, лубинице, диње, грожђе, шљиве...

2. Допустите да глас ”отспава” неколико пута током дана, поготово након дужег причања. На пример, наставници би требало да избегавају причу у паузама између часова. Требало би да време предвиђено за ручак проведу у тишини, a не разговарајући са колегама у бучним зборницама.

3. Немојте пушити, а ако сте већ пушач, оставите цигарете. Пушење повећава ризик од рака грла, а удисање дима (чак и код пасивних пушача) може да иритира гласне жице.

4. Не користите погрешно ваш глас. Избегавајте вику; покушајте да не боравите у бучним просторијама. Ако осетите да је ваше грло суво и уморно, а глас почиње да звучи промукло, престаните са причом. Промуклост је упозорење да су ваше гласне жице нечим иритиране.

5. Држите грло и вратне мишиће опуштеним чак и када певате високе или ниске тонове. Неки певачи подижу главу навише или наниже док певају високе или ниске тонове. ”Високи тонови су на плафону, а ниски на поду”, каже Росенберг. ”Временом ћете платити за то,” - не само затегнутиjим мишићима, већ и ограниченим распоном гласа.

6. Обратите пажњу на то како причате свакога дана. Чак и певачи који имају добре певачке навике могу оштетити глас. Многи професионални певачи не настављају са својим здравим навикама док причају. Уместо, каже Херсет, многи - укључујући и певаче – треба да користе много више даха док говоре.”

7. Ни често кашљуцање како би прочистили грло није добро, јер тиме као да ударате гласне жице једну о другу. Ако то често чините, можете изазвати повреде гласних жица. Покушајте са гутљајем воде или прогутајте, како бисте зауставили потребу за тиме. Ако осећате да је ова потреба учестала, обратите се лекару, јер одређене болести као што су гастроезофагеални рефлукс, или алергије или синуси могу бити узрочници.

8.Када сте болесни, поштедите ваш глас. Када сте промукли због прехладе или инфекције, не причајте.

9. Када морате да говорите јавно, пред великом групом људи или на отвореном, размислите о коришћењу озвучења, како бисте избегли пренапрезање гласних жица.

10. Користите овлаживач ваздуха у кући и радном простору. Запамтите, влага је добра за гласне живе.

 

(...)

 

Превод: Б.Србљак

 

Извор: http://www.livescience.com/51192-nuts-peanuts8*-protect-against-death.html

Нема коментара:

Постави коментар