13. 6. 2015.

ДА ЛИ ВАС ПЕВАЊЕ ЧИНИ СРЕЋНИМ?


(...)
Сви видови певања имају позитивне психолошке ефекте на човека. Певањем се лучи ендорфин, познатији као ”хормон среће”. Певање пред публиком, на пример караоке наступи, природно подстичу самопоуздање. Али, од свих видова певања, хорско певања има најдраматичније ефекте на људске животе.
 
Студија објављена 2008. године у Аустралији открива да су хорски певачи задовољнији животом, чак и када су њихови проблеми знатно већи од проблема других људи, који се не баве певањем. Испитивање објављено 1998. налази да је код становника једног старачког дома, након само месец дана певања, знатно смањен  ниво анксиозности и депресија. Једно друго истраживање наводи да више од 600 британских хорских певача сматра да је хорско певање најбитније за њихово ментално здравље.
Али зашто? Можемо ли да запевамо у овом моменту, како би себе учинили срећним?

Могуће је. Један од начина на који хорско певање подстиче људе на радост је физички, и тај осећај радости се постиже без обзира да ли су у хору или певаш у купатилу – све док користиш правилну технику дисања. Певање може имати исте ефекате као и вежбање, на пример - ослобађа ендорфин, који ублажава стрес. Такође, то је аеробна активност, што значи да подиже ниво кисеоника у крви, побољшава циркулацију, а тиме доводи и до бољег расположења. Певање захтева дубоко дисање, што је још један редуктор анксиозности. Дубоко дисање јесте кључ за медитацију и остале технике релаксације, а без дубоког дисања не можемо ни певати.

Физички ефекти, иако прилично драматични, заправо су само почетак. Певање изазива срећу из других разлога, који имају мање биолошке основе.
 
 

Везе између певања и среће су више менталне него физичке. Оне се теже мере, али су исто толико значајне.

Током певања, хорски певачи треба да се усресреде на музику и вокалну технику; у том моменту они не могу да брину о проблемима на послу или новцу или породичним проблемима, јер  су активно концентрисани на нешто друго. Дакле, хорски певачи углавном имају уграђену “stress free” зону. Учење је такође део процеса – учење нових композиција, нових хармонија. А већ дуго је познато да учење одржава мозак активним и одгони депресију, нарочито код старијих људи.

Остаје питање, зашто конкретно хорско певање утиче на расположење? Концентрација и дубоко дисање могу да се десе и у студију за снимање, или у приватности дома.

То је зато што су неке од најважнијих веза између певања и среће друштвене. Подршка коју осећамо у групи, и посвећеност тој групи која нас тера да сваке недеље изађемо из куће и да дођемо на хор – то су предности које су специфичне за групно певање. То је и највећи разлог зашто су хорски певачи срећнији од већине других људи. Осећање припадности групи, осећање да смо потребни групи (Ми не можемо да ово урадимо без наших алтова!) утиче да се боримо против усамљености, која је чести пратилац модерног човека.

(...)

 

Превод:  Б.Србљак

Извор: http://science.howstuffworks.com/life/singing-happy1.htm

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар