26. 2. 2017.

ДОБИТНИК НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ НАУЧНО ДОКАЗАО ДА ЈЕ ПОСТ ДОБАР ЗА ЗДРАВЉЕ





Јошинори Осуми  из Јапана добитник је Нобелове награде за медицину, „за откриће механизма аутофагије,“ саопштио је Нобелов комитет.  Јапански научник успео је да научно докаже да је пост користан, преноси „Комсомольская правда.“


Саопштење Нобеловог комитета наводи:


„Осумијево откриће води ка новој парадигми у разумевању начина на који  ћелије рециклирају свој садржај. Његово откриће олакшава разумевање значаја аутофагије у многим физиолошким процесима, попут  прилагођавање на изгладњивање  као одговор на инфекцију.“


Аутофагија  је механизам разградње и рециклирања непотребних и нефункционалних  ћелијских компоненти  – тзв. ћелијског отпада, који се нагомилава у ћелијама. Реч „аутофагија“ потиче од две грчке речи које значе „само -прождирање.“  Аутофагија је својствена живим организмима, па и нашем. Захваљујући аутофагији ћелије се ослобађају нежељених делова, а организам у целости нежељених ћелија. 


Аутофагија почиње да ради најинтензивније  када је организам под стресом, на пример када постимо. У том случају ћелије производе енергију користећи  интерне ресурсе, свој ћелијски отпад, укључујући и патогене бактерије. 


Добитник Нобелове награде открива  да је уздржање од хране здраво– организам се чисти. То је потврђено и од стране Нобеловог комитета.


По Осумијевим колегама, аутофагија штити организам од преране старости. Овај процес подмлађује организам стварањем нових ћелија, елиминише из организма  оштећене протеине и оштећене интрацелуларне елементе, а њега одржава у добром стању. 


Владимир Лаговскиј

Превод: Бојана Србљак

Извор: http://www.pravoslavie.ru/english/97617.htm

Нема коментара:

Постави коментар