19. 3. 2017.

СТОПАМА АПОСТОЛА – отац Александар и његова породица





Отац Александар Илијашенко рођен је 1949. године, у Москви. Дипломирао је на Московском факултету за ваздухопловство  (департмент за  авио-моторе), радио је на Институту за атомску енергију годинама, на мерењу дозе неутрона у нуклеарним реакторима. Дипломирао је Богословију Св. Тихона 1995. године и постао свештеник. Служио је  у цркви Св. Сергија Радоњешког, која је повезана са Високо-Петровским манастиром у Москви.

Данас, отац Александар је протонамесник цркве Христа Спаситеља. Он је и шеф одељења Московске патријаршије за односе са оружаним снагама. 

Породица о. Александра поштује моралну и религијску традицију. Супруга оца Александра, матушка Марија (по занимању педијатар - подигла је дванаесторо деце) потиче из верујуће породице. Њен деда, свештеномученик  о. Владимир Амбартсумов, пострадао је за веру 1937. године. Његов син, Евгениј Владимирович, није страховао да прими свештенички чин,  иако је морао да напусти родну Москву. Имао је осморо деце од којих је троје примило свештеничку службу.

 ово је стара фотографија породице испред цркве Св. Николаја
 
Много је труда потребно да би се подигла породица од шесторо синова и исто толико кћери. Међутим та дивна, осећајна, надарена деца о. Александра  и протинице Марије, деца пуна топлине, љубави и доброте заиста су дар Божји. 

Најстарија кћерка Татјана, доктор филологије, предаје на Богословском факултету Св. Тихона. Тема њене докторске дисертације била  је „Библијски и литургијски сиже у делима Николаја Лескова.“ Недавно је родила сина Владимира. Она има још кћерку Машу и сина Сашу. Најстарији син Филип  је ђакон  и доктор историје; такође ради на Богословском факултету.  Има петоро деце. Иван, следећи син, воли електронику, сервисира универзитетске компјутере  и ради на фотокопир машинама. Има два сина  и очекује треће дете. Варвара је професор на Богословији  Св. Тихона. 

Александра је као и мајка – педијатар.  Она има четворо деце. Данијел је такође педијатар. Волођа студира историју на Московском државном факултету. Маша студира хортикултуру  на Московском универзитету,  а Катија, њена сестра близнакиња, студира на филолошком одсеку Богословског факултета Св Тихон. Николај је такоће студент на истом факултету; студира историју. Двоје најмлађих -  Сергеј  и Оља -  похађају специјалну математичку гимназију за таленте, која је повезана са најпознатијим математичким факултетима  у Москви.

Отац Александар и матушка Марија већ имају четрнаесторо унучади. Сви они ће дефинитивно имати подршку  многочлане, хармоничне, православне породице  из које потичу.  Живели на многаја љета!


Превод: Б. Србљак

Извор: http://www.pravmir.com/fr-alexander-and-his-twelve-children-in-the-steps-of-the-apostles/

Нема коментара:

Постави коментар