19. 6. 2017.

ИМА ЛИ ИШТА ВЕЋЕ ОД ЉУБАВИ?



 АгионОрос.ру понудио је својим читаоцима разговор са светски познатим научником и аутором многих иновативних истраживања Никосом Сегриу. Професoр Сегриу је декан катедре за биомеханику на Небраска унивезитету у Омахи.


Многи научници сматрају да је немогуће веровати у Бога. Међутим, Ви сте човек науке, а истовремено и верник…

 -Убеђен сам да иза свега на свету стоји Божја промисао. Ништа се не дешава случајно.

Ослањам се на конкретне податке. Не можемо затварати очи пред многобројним чудима која се дешавају свакодневно – чудима која се свуда око нас. Одеш у цркву или отпутујеш на Свету Гору и свуда чујеш о чудима. Сва та чуда не могу бити измишљотине и плод фантазије. Шта, зар милиони људи широм света говоре неистину, као да су сви они у међународно организованој структури дезинформација? Зашто би лагали?

Сваке године у светогорски скит Св. Ане пристигне на стотине фотографија рођених беба, чији су се родитељи, претходно не могавши да имају пoрод, молили пред чудотворном иконом и над моштима Св. Ане. Постоје бројна сведочанства оваквих чуда, која су се догодила не пре ко зна колико векова, већ у наше време.

Научник треба да буде у стању да објасни оно што се око њега дешава. Човек науке нема право да умањује оно што се не уклапа у његове дугорочне идеје. Објашњавати чудесно натприродне догађаје као случајност јесте антинаучно. Најлогичније објашњење о ономе што се дешава јесте постојање Тројединог Бога. Када то прихватите, онда ћете увидети да постоји много невероватних феномена, као што је настајање непрекидне умне молитве. Осим тога, наћи ћете се на путу среће, где је Бог љубав. Какви бисмо били да немамо Христа?

Реците нам о Вашој повезаности са Светом Гором?

-Трудим се да одем на Свету  Гору сваки пут када посетим Грчку, понекад два, три пута годишње. На Светој Гори влада чудесан мир, као и на многим другим местима у Грчкој.

Атос вас уводи у тајанствени живот и учи вас молитви.

старац Јефрем

Имате срећу да познајете старца Јефрема Филотејског. Пренесите нам Ваше утиске о њему…

- Боравио сам неколико пута у манастиру којег је старац основао у Аризони. Такође, посетио сам и друге манастире које је подигао у Америци (има их укупно двадесет).

Имао сам прилику да неколико пута разговарам са њим. Нисам познавао Св. Пајсија нити Св. Порфирија, али сам пресрећан што ме је Господ удостојио да сретнем старца Јефрема.

Да ли људи у Америци живе духовним животом?

-Грчке православне цркве пуне су таквих.

Али, поставља се питање, да ли сви који одлазе у цркву живе духовним животом? Озбиљно сумњам у то. Старац Мојсије Светогорац написао је одличну књигу о томе. И ја сам, као и он, стекао исти утисак – многе ствари су ми стране у америчком Православљу. У неким црквама користе електричне оргуље (што је по мени незамисливо), многи се причешћују без икакве припреме и не живе духовним животом.

Цркве су се претовриле у клубове.

Често се могу срести свештеници без брада, са католичким обележјима на својим одеждама.

А најтежа ствар је разилажење у догматским питањима. Речено ми је да католици имају право да се причешћују у православним парохијама на Западу. Непојмљиво! Православац има благослов да се ожени лутеранком, под претпоставком да је крштена у име Св.Тројице.

Много оправдавају такве преседане из снисходљивости. Али, много можемо застранити на такав начин.

У Старечнику забележене су речи једног старца: «Грех започиње ласкањем». По овом старцу камење не може напунити сасуд, али сићушна зрна песка могу, до врха.

Радујем се када сретнем свештеника који није одступио од светог Парвославља. Старац Јефрем Филотејски не прихвата такав модернизам и гласно га осуђује. То је изазвало неке сукобе, али неко мора да остане на врху и ствари назове правим именом.

Православље није само одлазак у цркву недељом. Поседујемо велико духовно благо – Исусову молитву, аскетизам, метанија, пост…

Многи научници у Америци окрећу се Православљу. Читају Старечник и друге светоотачке књиге. У Грчкој, ми по некад критикујемо цркву и свештенство, али пре свега, треба да завиримо у дубину своје душе и да прво себе исправљамо. Врт има и трња и цвећа. А права истина је пред нама – то је Христос. Бог је љубав. Има ли ишта веће од  живота у љубави? Достојевски је рекао:  - Без Бога  све је дозвољено. Можда су поремећај и конфузија у модерном свету настали услед чињенице да смо изгубили сва правила, вредности, орјентацију?



Шта желите да поручите младима о религији и хришћанству?

- Дај Боже да сви људи на живот гледају исправно, да сваког новог дана кажемо себи: «Данас ћу покушати да дарујем љубав»,  и да се потрудимо да обуздамо грех. Трудимо се да не повређујемо – ни ближње, ни државу. Ако се будемо трудили да деламо на овакав начин, наша домовина ће испливати из ове мочваре.

проф.Никос Стергиос
разговарао Џорџ Далиарис

превод: Б. Србљак
Извор: http://www.orthochristian.com/104409.html

Нема коментара:

Постави коментар