8. 12. 2016.

СМЕРНИЦЕ ОНИМА КОЈИ СУ У ПОТРАЗИ ЗА ЉУБАВЉУ






Као ожењени свештеник, брачни терапеут  и саветник, имао сам прилику да саветима помогнем многим  паровима. Радећи овај посао, дошао сам до једног закључка – успешни бракови се не материјализују из ведра неба. У култури развода,  у којој данас живимо, успешност бракова много зависи од одлука које партнери доносе пре брака и током периода упознавања. Из овог разлога, неколико чланака које ћемо објавити понудиће корисне информације онима који имају године за удају или женидбу.


Хемија


Раније су  људи склапали брак из бројних разлога, а ти разлози су некада имали најмање везе с љубављу. Основни разлог била је потреба људи да заштите своје породичне интересе. Такође, ступали су у брак да би обезбедили пород -  децу, осигуравајући тако довољно руку за рад на породичним  фармама. Данас су се ствари измениле. На питање зашто су у браку, 99 одсто испитаника одговара да је прави разлог љубав. Лично, не бих партнерима препоручио да разматрају веридбу или брак, ако нису привлачни једно другом.

Узгред, хемија у љубави се понекад одвија постепено, током упознавања двоје људи. У  неким околностима, то је љубав на прави поглед. Свакако, "искрице треба да лете" пре него што се двоје одлуче на заједнички живот.


Не журите


Кад год сам се приватно сусретао са паровима који су тражили помоћ брачног саветника, у својим напорима да их боље упознам, упитао бих у неком моменту колико су били у вези пре него што су се одлучили на брак. Изненађујуће колико њих није било у вези ни годину дана. Неки би ми рекли чак и мање од шест месеци. Када ово чујем,  дође ми да заплачем, јер знам да треба да прође време како бисмо некога упознали. У ствари, истраживања су показала да је паровима потребно најмање три месеца да се довољно опусте и почну да показују своја права осећања. 


Истраживања такође показују да је потребно око две године, како би се партнери добро упознали. Много је времена потребно да увидиш како ће партнер реаговати у различитим околностима, како ће реаговати на различите типове људи, од блиских чланова породице до потпуних странаца.


Дакле, не убрзавајте везу, а ако у том периоду откријете нешто што вам се не допада, немојте мислити да ће то једноставно исчезнути. Највероватније да неће. И што је најгоре, какво  год да је понашање или став који вам се не допада, вероватно ће он постати још израженији у браку. Упознајте позитивне особине и  слабости свог партнера. А када се појави црвена заставица, не игноришите је. Могуће је да ћете због тога касније зажалити.


Не могу вам набројати  колико сам имао клијената,  који су пожурили да из везе уђу у брак, а онда дубоко зажалили свој пропуст. Једа млада дама са модрицама на руци, која је у браку трпела физичко насиље, поделила је  следеће мисли са мном,  у мојој канцеларији: „Можда бих донела мудрију одлуку и не бих игнорисала неке суптилне знаке да би могао да ме малтретира, да нисам пожурила да уђем у брак.“


Након  26


Подаци такође указују да људи који сачекају одређене године значајно повећавају вероватноћу да се срећно ожене  или удају. Зашто? Заправо , није тешко разумети зашто би ово могло бити истинита тврдња. Људи  који сачекају да уђу у средње двадесете највероватније су завршили факултете, а вероватно су и зрелији од својих вршњака који су у брак ушли раније. Овај фактор их ставља у позицију да доносе мудрије одлуке. 


Компатибилност


Које сличности делите са својим партнером? Да ли имате сличну перспективу у вези новца, пријатеља, родитеља, каријере, спорта, слободних активности, телесне љубави  и родитељства? Шта је са културом, националношћу и верском припадношћу? Колико сте компатибилни? Онда опет, колико су сличне ваше личности. Да ли си ти тип  А, а партнер тип Б личност? Да ли она воли  да се жустро расправља, док ти избегаваш конфликте? Да ли је он интровертна, а ти екстровертна особа? У којој мери ће двоје људи бити компатибилни веома је важно за успешну везу данас, а и у буднућности.  Дакле, док упознајете партнера, немојте бити стидљиви; постављате питања у вези горе набројаних, а и других важних питања. 

 Наставиће се...

 Говори свештеник о.Чарлс Јоанидис - доктор наука;  породични и брачни терапеут


Превод: Б. Срвљак


Нема коментара:

Постави коментар