31. 12. 2016.

НОВОГОДИШЊА ПРОПОВЕД



Поздрављам Вас све, овде окупљене за Нову годину. Честитам Вам с радошћу, за коју се надам да ће Вам је Господ послати у наступајућој години. Честитам вам и са тугом, која ће Вас неизбежно посетити: можда данас, можда сутра или у блиској будућности. Узгред, не будите збуњени тугом и немојте се плашити. Радост и жалост су блиске једна другој.  Ово може изгледати чудно, али имајте на уму речи Спаситељеве: „Жена, кад рађа, трпи муку, јер дође час њезин; а када роди дете, више се не опомиње жалости, због радости што се роди човек на свет.“ (Јв. 16:21) Дан се претвара у ноћ, а ноћ у дан. Лоше време се пролепшава. Тако се и туга претвара у радост, а радост у тугу.

Апостол Павле упутио је претеће речи онима, који не подносе страдања, послата им од Бога: Ако сте остављени без казне, Ви сте незаконита деца. Не тугујте; нек тугују они који у Бога не верују. За њих је туга голема, јер познају само земаљска задовољства. А људи који верују у Бога не треба да клону духом, јер кроз страдања примају усиновљење, без којег не могу ући у Царство небеско.

Дечаци - заједно у побожности одгајени - презревши безбожну наредбу, не уплашише се претње огњем, но стојећи насред пламена певаху: Благословен си, Боже отаца!“ (ирмос Рождества Христовог, глас 1)

Патње су те претње огњем, или искушења, али не смемо их се плашити; морамо бити као побожни дечаци, певајући Богу нашем у тузи и невољи, верујући да су нам оне од Бога послате ради спасења.

Нека Вас Господ спасе, и уведе у царство нетварне Светлости! Амин.



1.      јануар 1913. године
Преподобни Варсануфије Оптински , Духовно наслеђе (Москва: СТСЛ, 2004)

Превод: Б.Србљак

Извор: http://www.pravoslavie.ru/english/44079.htm

Нема коментара:

Постави коментар